Używamy cookies aby ułatwić korzystanie ze sklepu. Zgodnie z dyrektywą dotyczącą prywatności w sieci, musimy zapytać o Twoją zgodę na zapisywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.
Zimówka, płomienica zimowa (Enoki) jest bardzo smacznym i zdrowym grzybem jadalnym, który występuje na całej półkuli północnej, również w Polsce. Naturalnie występująca Zimówka charakteryzuje się żółto-pomarańczowymi owocnikami o półkolistym kształcie, z białymi blaszkami od spodu. Jak sama nazwa wskazuje, grzyb ten rośnie w okresie zimowym od października do marca. W samej tylko Japonii rocznie uprawia się około 100 tys. ton płomienic rocznie. To czyni ją szóstym co do ważności grzybem hodowlanym świata.
Obecnie dzięki wielu badaniom nad właściwościami grzybów można wyróżnić następujące dobroczynne cechy Zimówki:
– zawiera potas, magnez, żelazo, witaminę B6 oraz D;
– wzmacnia odporność organizmu i działa przeciwzapalnie;
– wspomaga regulację ciśnienia krwi oraz obniżania stężenia cholesterolu, co zapobiega miażdżycy; – wykazuje działanie antydrobnoustrojowe;
– zawiera polisacharyd flammulinę, który znacząco (ponad 80% skuteczności) wspomaga walkę przeciwko niektórym rodzajom nowotworów.
Istnieje wiele doniesień naukowych o niezwykłych przeciwnowotworowych właściwościach Zimówki m.in. przeciwdziałanie białaczce, hamowanie rozwoju raka prostaty, żołądka oraz skóry. Zimówka rośnie na różnych rodzajach podłoża, wśród których wyróżnić można nasiona konopi siewnej. Konopia Siewna (Cannabis Sativa) to odmiana konopi, która z powodzeniem znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Zmetabolizowane przez grzyby, wysuszone i zmielone ziarna konopii nie są tylko dodatkiem do preparatów grzybowych, ale same w sobie stanowią niezwykle wartościowy dodatek dietetyczny. Nasiona konopi są bogatym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu oraz wysokiej jakości białka roślinnego. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 obecne w nasionach konopi występują w idealnym stosunku ilościowym. Kwasy omega są bardzo ważnym i jednocześnie bardzo deficytowym elementem naszej diety. Dostarczane w odpowiednich proporcjach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, prawidłowe stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, regulację ciśnienia tętniczego i układu nerwowego. Ponadto wykazują one właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Wpływają zapobiegawczo na zawały serca i choroby układu krążenia oraz regulują działanie systemu odpornościowego organizmu. Preparat grzybowy Zimówka z konopiami to cenny element codziennej diety. Można go używać jako dodatek do kawy, herbaty, koktajli lub musli. Połączenie prozdrowotnych właściwości grzybów oraz konopi to innowacyjna odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważoną i przyjazną dla środowiska żywność funkcjonalną. Warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe na lepsze.
Validate your login
Zaloguj się
Stwórz nowe konto